Alle thema's

Studentenhuisvesting

logoPartij

We geven meer aandacht aan studentenhuisvesting. We handhaven bestaande woonsituaties zoveel mogelijk totdat er reële, gerealiseerde alternatieven voor studenten zijn. We betrekken studenten bij het overleg en informeren hen over de mogelijkheden. 

logoPartij

Voor studenten en starters is het steeds moeilijker om een betaalbare kamer of woning te vinden. GroenLinks wil een eerlijke aanpak van de wooncrisis. Samen met studenten heeft GroenLinks zich de afgelopen jaren ingezet voor goede studentenhuisvesting. We zorgden voor extra studentenwoningen en voor een huurteam dat studenten helpt met hun woonrechten. 

Dit doet GroenLinks: 

  • 15.000 extra woningen in Eindhoven tegen de woningnood 

  • Meer studentenwoningen en 40% sociale huur bij nieuwbouw 

  • Het uitbuiten van huurders door huisjesmelkers pakken we aan. 

logoPartij

Sowieso komt ons hele woonplan ten goeden aan alle inwoners, ook de studenten. In de afgelopen jaren hebben we ervoor gezorgd dat er duizenden betaalbare woningen zijn gebouwd.  

We maken als stad een Aanvalsplan Volkshuisvesting en nemen de regie stevig in handen. We vinden leefbaarheid voor Eindhovenaren belangrijker dan winsten voor investeerders en projectontwikkelaars. De PvdA heeft hard gewerkt aan grote gebiedsontwikkelingen in de stad en blijft dat doen. 

We realiseren de komende jaren minimaal 3.000 woningen per jaar en dagen woningcorporaties uit sneller te bouwen. Vanaf 2023 komen daar ook 300 verplaatsbare woningen per jaar bij, in samenwerking met het bedrijfsleven en de onderwijsinstellingen. Dit worden woningen voor jongeren (starters en studenten), voor expats en voor statushouders. We helpen mensen als ze een lege kamer willen verhuren aan studenten en andere jongeren via de hospitaregeling. En we onderzoeken of er (financiële) belemmeringen zijn om woonruimte te delen of verhuren. Daarbij kijken we of we de uitkeringskorting bij kamerverhuur of de kostendelersnorm kunnen beëindigen of compenseren. 

We versnellen realisatie van woningen. De gemiddelde doorlooptijd voor een bouwplan is zeven jaar en dus veel te lang. We verkorten dit, ook door meer woningen te realiseren in bedrijfspanden en kantoren. In onze aanpak van commerciële leegstand zoeken we de grens op. 

logoPartij

D66 wil dat er aanzienlijk meer gebouwd gaat worden, voor studenten, voor ouderen en voor lage - en middeninkomens. Zorgen voor meer doorstroming van sociale huur naar middenkoop en van grote woning naar kleiner appartement achten wij daarbij belangrijk. We realiseren ons dat bouwplannen een lange doorlooptijd hebben. Soms onnodig lang. Daar kunnen we wat aan doen. Inspraakmogelijkheden moeten echter wel voldoende blijven bestaan. Soms zal echter het algemene belang moeten voorgaan. Daar willen we zorgvuldig mee omgaan. 

In de wijken onderzoekt de gemeente samen met ontwikkelaars, zorginstellingen en woningcorporaties hoe er seniorenwoningen en woonzorgwoningen bij kunnen worden gebouwd, zodat mensen kunnen blijven wonen in hun vertrouwde omgeving, ook als ze ouder worden. Voor jongeren en studenten willen we meer goedkope huurappartementen in de wijken. D66 wil ook graag wooncomplexen waar ouderen en jongeren gezamenlijk wonen. Door de menging kunnen jongeren klussen doen voor ouderen, en daarvoor in ruil huurkorting krijgen. 

logoPartij

In de wijk vindt een groot deel van ons dagelijkse leven plaats. Hier wonen we, gaan we naar school, sporten we, doen we onze boodschappen, gaan we naar het buurthuis, lopen we een blokje om of laten we de hond uit. In sommige wijken staat de leefbaarheid stevig onder druk en lijken inwoners te berusten in het idee dat het nooit echt beter meer zal worden. Dat mag niet. De gemeente moet niet wegkijken van de problemen, maar ze bij de bron en radicaal aanpakken zodat mensen ook in die wijken écht fijn kunnen wonen. In wijken waar het ‘goed’ gaat, moet de gemeente blijven investeren, omdat ze mogelijk anders later verloederen. 

logoPartij

De SP wil dat gemeente en woningcorporaties precies weten hoe we meer kunnen bereiken met de beperkte middelen, door een gerichtere samenwerking tussen de drie partijen (gemeente, woningcorporaties, huurdersverenigingen). We willen goede afspraken over maximale aantallen sloopvergunningen voor woningen en verkoop van sociale huurwoningen door woningcorporaties. We gaan niet akkoord met sloop of verkoop van sociale huurwoningen als er onvoldoende betaalbare sociale huurwoningen voor terug komen. 

logoPartij

Op korte termijn worden tiny houses gebouwd op kleine beschikbare kavels in de gemeente. Deze tijdelijke woningen zijn bedoeld voor starters, statushouders en studenten. 

logoPartij

Het gaat goed met de instroom van studenten uit binnen- en buitenland dat in Eindhoven wil gaan studeren. De meeste van die studenten hebben behoefte aan woonruimte om zich hier te kunnen vestigen. Daar ligt een grote opgave voor de woningbouwcoöperaties i.s.m. de Gemeente omdat kamerverhuurpanden in wijken veelal leiden tot meerdere soorten van overlast waardoor de leefbaarheid achteruitgaat. Het is duidelijk dat buurtbewoners hier niet op zitten wachten. Ook mag er op het gebied van woonruimte meer initiatief verwacht worden van ASML, de TU/e en Fontys. Als zij ambities hebben om meer expats en studenten naar onze regio te halen betekent dat ook dat ze meer verantwoordelijkheid moeten nemen op het gebied van huisvesting. De genoemde instanties mogen een voorbeeld nemen aan hetgeen Philips in haar beginjaren in Eindhoven heeft gedaan met de bouw van het Philips Dorp.

logoPartij

Woningbouw gericht op kwaliteit, kostenbesparing en bevordering sociale contacten. 

logoPartij

De gemeente heeft een belangrijke rol om te zorgen voor een woningaanbod dat aansluit bij de behoeften van onze inwoners. DENK Eindhoven waakt daarom voor voldoende aanbod van sociale huurwoningen, woningen voor starters, woonruimtes voor studenten en woningen voor ouderen. Hier maakt de gemeente afspraken over met woningcorporaties en private partijen, maar de gemeente neemt ook zélf initiatief door het verbouwen van bijvoorbeeld kantoorpanden. Bewoners moeten hierin een zwaarwegende stem krijgen.

DENK Eindhoven staat voor:

  • Het greicht aanpakken van het woningtekort. DENK Eindhoven denkt aan studenten, senioren en minderbedeelden. De gemeente kan middels aanpassingen in het bestemmingsplan hierin faciliteren/herbestemmen.

logoPartij

Er is op dit moment een enorm woningtekort in Eindhoven, zowel voor starters als voor studenten. Er zullen komende jaren dan ook veel woningen gebouwd moeten gaan worden. Daarnaast zullen we ook naar oplossingen op zeer korte termijn moeten kijken, omdat bouwen (ook tijdelijke woningen) tijd nodig heeft. De ChristenUnie staat voor de volgende maatregelen: 

  • Grote bouwprojecten voor een aanzienlijk deel laten bestaan uit sociale huur-, en goedkope huur- en koopwoningen. Waar het kan in samenwerking met woningcorporaties. 

  • Herbestemmen van leegstaand vastgoed naar woonruimte, eventueel voor starters en kamerbewoning waar passend. 

  • Verhuurvergunning om malafide verhuurders effectief te bestrijden en studenten (en arbeidsmigranten) beter te beschermen. 

  • Hospitaregelingen versoepelen, zodat meer kamers beschikbaar komen. 

  • Samenwerking met omliggende steden in het realiseren van studentenhuisvesting. 

logoPartij

Hoogte van de huren Het wordt voor studenten bijkans onmogelijk om in de stad van hun studie te wonen. Kamers of studentenwoningen zijn bijna onbetaalbaar geworden. Piratenpartij wil dat het kamer puntensysteem strikter wordt gehanteerd. Kamerverhuurbedrijven dienen hun kamerprijzen strikt met dit puntensysteem te bepalen. Wij willen mogelijkheden onderzoeken dat de gemeente kamerhuren vooraf beoordeelt volgens het kamerpuntensysteem. Verhuurders die zich niet aan het systeem houden riskeren boetes en intrekken van vergunning. Er komt een gemeentelijk loket (of app) waar studenten melding kunnen maken van overtredingen. Meer geschikte studentenhuisvesting. Met woningcorporaties en studentenorganisaties samen bepalen waar en hoeveel geschikte en betaalbare studentenhuisvesting gerealiseerd kan worden. Op middellange termijn mogelijkheden bouwen studentenflats. Op korte termijn: opsplitsen woningen in geschikte wijken. In samenspraak met betreffende wijkbewoners. En meer ombouw van lege kantoorgebouwen en winkels naar studentenhuisvesting.  

logoPartij

Wonen is een recht. Daarom vinden wij huisvesting een prioriteit moet zijn, en dat woningen niet gezien mogen worden als verdienmodellen. Vooral voor studenten is het vaak moeilijk een leuke en betaalbare woning te vinden, waar je ook nog eens met medestudenten woont. Daarom wil Volt:

  • Kijken naar mogelijkheden om studentenwoningen te bouwen op de campus van de TU/e.

  • Zorgen dat nieuwe studentenwoningen ook echt studentenwoningen worden; een plek waar jongeren gedeeld met elkaar kunnen wonen en elkaar kunnen ontmoeten.

  • Aandacht voor sociale woningbouw, zodat er genoeg betaalbare huurwoningen worden bijgebouwd. Op dit moment is 37% van de woningen in Eindhoven sociale huurwoning, dit willen we handhaven.

logoPartij

Forum voor Democratie wil gedegen, betaalbare woningen in een omgeving waar mensen zich veilig en thuis voelen. Wij zetten in op een sociale, groene publieke ruimte waarin de menselijke maat de toon aangeeft. Voor nieuwe gebouwen en woningen gelden esthetische regels die passen in de lokale traditie.

Wij willen: ● Zo snel mogelijk meer betaalbare woningen bouwen; ● Maximaal 30% sociale huurwoningen bij nieuwbouw; ● Een huizenmarkt waar lokale inwoners voorrang hebben op een sociale huur- of koopwoning; geen voorrang voor statushouders en niet meer statushouders opnemen dan de huisvestingsopgave;

logoPartij

Huizen zijn om in te wonen, geen verdienmodel. Wij willen dat studenten betaalbaar op kamers kunnen, dat starters een huur- of koopwoning kunnen vinden die bij hun situatie past en dat ouderen kunnen doorstromen naar toegankelijke seniorenwoningen. Een passende woning voor iedereen. Er komen regels voor goed verhuurderschap. Verhuurders moeten een verhuurdersvergunning met een beperkte geldigheid aanvragen. Wanneer zij niet voldoen aan de regels voor goed verhuurderschap, raken zij die vergunning kwijt. Eindhoven dringt aan op het weer legaliseren van het kraken van langdurig leegstaande panden. Indien gekraakte panden ontruimd worden, zorgt de gemeente ervoor dat dit niet tot nieuwe dak- of thuisloosheid leidt. Verkamering en/of het splitsen van woningen kan soms een uitkomst bieden voor het tekort aan passende woningen. Op wijkniveau dient bekeken te worden of dit past in de omgeving. Splitsing moet voldoen aan duidelijke regels om misstanden te voorkomen. 

logoPartij

Geen partijprogramma online.

logoPartij

Geen partijprogramma online.

logo

Copyright 2025 DAS Eindhoven